torsdag den 25. september 2014

Stadig intet spor efter den forsvundne Joey Ravn!


Det er en gåde at der slet intet spor er efter den forsvundne dansker Joey Ravn, der forsvandt i de svenske fjelde den 25. Juli 2012!
Her 2 år efter iværksætter det danske eftersøgningshold atter en eftersøgning efter spor i området.


Lejr ved Irkkajaure
Joey Ravn forsvandt under en kort tur til toppen af det lille fjeld Allak, i det nordlige Sverige tæt på den Norske grænse. Joey der havde vandret et lang strækning af den såkaldte ”Nordkalotleden”, ville den sidste aften han og hans kammerat var på fjeldet, op og tage nogle billeder af udsigten over mod det kendte fjeld Akka.

Joey blev overrasket af tåge der pludselig drev ind over Allaks top og antagelig fuldstændig har spærret hans udsyn. Inden han forlod kammeraten havde de aftalt, at han skulle være tilbage i teltet igen kl. 20:00. Joey havde således ca. 4 timer til rådighed for turen, og altså god tid til den lille tur op på toppen af udsigtspunktet.

Da kammeraten kikker ud af teltet kl. 20, er der tæt tåge og Joey er ikke i sigte. Han søger efter ham ad den vej Joey gik op mod toppen, finder ham ikke, og løber derefter tilbage til Kutjaurehytten der ligger ca. 3 km. fra deres lejr. I hytten er der hyttevært og nødtelefon. Han får hytteværten til at kontakte politiet og melde Joey savnet.

Politiet og fjeldredningstjenesten sender folk ud til stedet, men kan ikke få en helikopter i luften, på grund af tågen, før dagen efter.

Toppen af Allak der fremstår som et plateau med mindre slugter, vandløb og småsøer, er for store dele dækket af sne det år. Vinteren havde været meget snerig, og sommeren ikke varm nok til at al sneen var smeltet her helt inde i juli måned. Var Joey gået på sneen ville de første på toppen have set friske fodspor, men da fodspor i sne hurtigt forsvinder når solen skinner, og da han måske har valgt ikke at gå på den, fandt man ingen spor efter ham der.

Der blev søgt i vandløb, slugter, søer og alt hvad man kunne forestille sig på toppen, men uden at man fandt noget spor af Joey.

Efterfølgende eftersøgte man med mandekæder i fjeldbirkeskoven på Allaks skråninger på 3 sider. Den sidste ender i et letvandret fladt græsklædt sletteområde, der strækker sig helt ind til den Norske grænse ca. 30 km væk mod vest.

Da politiets fjeldredningstjeneste opgav at finde ham efter en uges tid, trådte et dansk eftersøgningshold til ledet af den mig.

Det danske eftersøgningshold koncentrerede sig om området på Allak, og ind over sletten mod den Norske grænse. Et område politiets eftersøgningshold ikke nåede ind i. En teori gik ud på, at Joey, da han mistede orienteringen i tågen, ville forsøge at vandre sig ud af problemet. Går man langt nok i samme retning, vil man nå mennesker kunne hans have været. En metode joey i følge forældrene havde benyttet sig af på en rejse i Tyrkiet. Men nå andre mennesker gør man bare ikke sådan lige i fjeldet, og man risikerer at blive udmattet inden man når så vidt.
Eftersøgningen gav intet resultat og gruppen tog hjem igen med samme resultat som den svenske eftersøgning – helt uden nogen form for spor efter Joey!

En norsk eftersøgning på, og over den Norske grænse, gav samme negative resultat hvilket en svensk eftersøgning året efter i 2013 også gjorde!

Der er naturligvis blevet eftersøgt fra luften med helokoptere, med hunde på landjorden og med dykkere i søer og vandløb, men alt indtil videre uden noget spor eller forklaring på hvorfor eller hvordan Joey er forsvundet.


Ny eftersøgning i 2014
Lejren pakkes ned i tåge
Det er temmelig frustrerende, når man slet ikke finder noget spor efter så storstilede eftersøgninger. Og det på trods af, at man føler at have ledt alle de steder, det er tænkelig muligt at en forsvundet person kan være, i et område som på og omkring Allakfjeldet!

Vi fra det danske hold mente alligevel, at der var nogle uafprøvede teorier. Dels kunne han ligge i et vandløb under sammenfaldet sne, og dels kunne han have været faldet i et stort vandløb, der ligger i eftersøgningsområdets yderste grænse. Vandløbet, Sieberjåkka, havde været gennemset, men en sø, ”Irkkajaure”, på bagsiden af Allak, havde ikke været grundigt eftersøgt, da den ligger udenfor politiets primære efterforskningsområde. Derudover var der en del snefelter der fandtes i sommeren hvor Joey forsvandt, men som her i sommeren 2014 var smeltet bort.

Den 8. August 2014 drager jeg og 3 andre danskere, Susanne Snej, Krister Larsen og Christian Milbo atter til Allak for at lede efter spor! Samtlige deltagere i denne nye eftersøgning er enten gamle kendinge fra sidste hold og dels erfarne fjeldvandrere.

Femkanten viser det primære eftersøgningsområde
Kerneområdet er et femkantet område vest for søen Irkkajaure samt bredderne af vandløbet der løber fra søen og ned i den større elv Sieberjåkkå længere nede.

Området vid Irkkajaure viste sig langt mindre interessant end først antaget idet det er fladt og uden det vi kalder ”dødsfælder”, let at overskue både fra luften og på landjorden. Friske motorcykelspor fra samernes arbejde med deres rener vidnede desuden om, at dette var et område flere mennesker jævnligt færdedes i.

Vandløbet fra Irkkajaure
Mere interessant var en lang klippefyldt strækning af vandløbet, der efter et uheld godt kunne gemme på noget man ikke lige så, med mindre man vandrede langs med det. En plausibel teori kunne være, at Joey havde forsøgt at forcere et vandløb og var faldet og havde skadet sig.

En grundig eftersøgning på begge sider af vandløbet gav dog intet brugbart resultat, ud over fundet af en rød plastikmug, som vi ikke mener Joey havde medbragt, hvorfor den må have tilhørt en anden. Både sommer og vinter færdes der folk i området. Om sommeren på motorcykler og ATV’ere og om vinteren på snescootere. Samerne har deres rensdyr i området og efterår drives der jagt på fuglevildt og om vinteren kører mange rundt på snescootere.

Et par dage efter vores ankomst, fik vi selv så tæt tåge, at vi ikke kunne se noget som helst, men da området var gennemsøgt, valgte vi at se nærmere på det store vandløb Sieberjåkkå. Sieberjåkkå er en rivende strøm, vi havde set på under første eftersøgning, men som stadig ”lurede” som et teoretisk område han kunne være forulykket i, og derefter være blevet skyllet ud, først i søen Kutjaure og derefter måske helt ud i den kæmpestore sø Akkajaure.

Sieberjåkkå
Den nederste del fra Kutjaurehytten og opad, har mange vandfald og fosser. På den tid af året hvor vi var der, nemlig i efteråret er vandstanden moderat, men strømmen stadig rivende, dog uden at det ville være umuligt at vade den i dens brede partier.
Vandløber er imidlertid så fyldt med klipper, at noget der flød ned ville blive fanget og let kunne findes. Hullerne under fosser og vandfald var blevet undersøgt at dykkere tidligere uden resultat, og da vi vandrede længere ud til udmundingen i Kutjaure stod det tydeligt, at intet ville flyde videre fra udmundings sandholmfyldte delta og videre ud i Akkajaure. Alt ville aflejre sig her og ville være blevet fundet enten af eftersøgningsholdene eller af de samer der om sommeren bor ved bredden, og som fisker i søen. Den teori blev således også elimineret.

Deltaet i Kutjaure med sandholmene, hvor Sieberjåkkå flyder ud



I det hele taget er området rundt om Allak temmelig befærdet af samer, lystfiskere og helikopteroverflyvninger. Samerne har adskillig sommerlejre med hytter rundt omkring i området. De fiske i de store søer og en velvandret turistrute fører gennem området og tæt forbi Allak.

Fra starten, og altså lige efter Joey blev meldt forsvundet, var jeg overrasket over at nogen kunne forsvinde i området omkring Allak, og min forundring er ikke blevet mindre, efter at have gennempløjet både Allak og dets omgivelser med stor hjælp fra mine medeftersøgere.

Det underlige er, at der slet ikke er fundet det mindste spor af ham. Vel medbragte han ikke meget på sin tur til toppen, men et kamera, en kikkert, tøj etc. burde ikke kunne forsvinde helt ud i den blå luft.

Det hele er stadig en gåde der måske nu aldrig bliver løst!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar