onsdag den 30. august 2017

Atlas over outsitesliggende øer, af Judith Schalansky

Den her bog handler på ingen måde om friluftsliv og så er det sagt, men den handler om eventyr - om det glemte eventyr eller det eventyr mange af os drømmer om, men aldrig kommer til at opleve!
Forestil dig at du har alle tænkelige midler til rådighed og et fedt skib. Måske er skibet et flot træbygget tomasters hvis hvide sejl stolt fører dig rundt på oceanerne hvor du undervejs støder på afsidesliggende øer. Måske kommer du til Pitcain-øen hvor den navnkundige Fletcher Christian søgte tilflugt efter sit myteri på skibet fuldrikkeren HMAV Bounty, eller på andre spændende øer med lignende historie.

Atlas over 50 afsidesliggende øer rundt om i verden er skrevet af Judith Schlansky og beretter med absurd-underfundige historier om de forskellige øer.
En meget underholdende bog i et meget smugt design.

Det er historier om mennesker og historiske hændelser, underlige dyr som dem Charles Darwin fandt på de Sydlige Keelingøer i 1836 og hvor det spirende frø til hans storværk Arternes Oprindelse blev undfanget. Men, der er mange andre sjove og finurlige historier gravet frem af forfatteren.
Forfatteren ar fascineret af Atlas. Atlasset som de af os der er gamle nok kan huske fra skoletiden og som for mange af os ikke kun rummede kort over jordens lande, men udover det åbnede for en rejsernes fantasiverden hvor opdagelsesrejser til fjerne uudforskede egne der før var skjult nu dukkede op i atlasset.

Bogen indledes med et fint lille essay om netop denne fascination over de fjerne steder som smukt anslår idéen med atlasset.

Bogens undertitel er ‘Halvtreds øer, som jeg aldrig har været på og aldrig vil komme til’, og Judith Schalanskys afsæt er netop drømmen om den store verden, om de opdagelsesrejsendes møde med ukendte, eksotiske, fjerne steder. Ikoniseret ved fingerens rejse hen over atlassets sider, som nogle af os husker fra vores barndoms (og for muligvis lidt færre af os også fra vores aktuelle voksenheds) fascination af atlasset, dets mystiske navne og de fascinerende steder, som man kan fantasere om.
Bogen er både sjov og spændende og dertil utrolig flot trykt.

Fakta
Judith Schalansky: Atlas over afsidesliggende øer.
Udgivet november 2014. 1. udgave. 3. oplag.
Nyt oplag i 2017
144 sider.
ISBN 978-87-7695-253-2.
Indbundet.
349,95 kr.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar